RallyMix

Välkommen till en blogg, där det är allra störst fokus på rally. Det är även en blogg som kommer handla om motorsporter för övrigt med. Dock är det rally som ligger mig allra närmast hjärtat. Jag har levt i rally-livet sen liten grabb. Min far körde rally på sin tid och jag har jobbat många år som funktionär. Senare blev det att även jag började köra en del rally. Rally är en rolig sport och man möter så många härliga människor på tävlingarna. I denna blogg kommer det att skrivas en del om tävlingar, en del om bilar och sen en del om mig själv och övriga intressen så klart. En blogg blir ju som en form av dagbok på nätet. Det är skönt att ha ett forum där det står mig fritt att skriva och dela med mig av vad jag än har lust med. 

Kul bilfakta

14 Jun 2023

De flesta av oss är beroende av våra bilar för att ta oss till jobbet, köra barnen och göra personliga ärenden dag ut och dag in. Men det är så lätt att ta våra fordon för givet och förbise vilken fantastisk uppfinning det är.

Bilar har drastiskt förändrat våra liv och gjort det så bekvämt att ta sig fram. Men förutom dess fabrikat och modell, visar en del fakta och statistik om bilar hur otrolig utvecklingen av bilen har varit.

Så, som en hyllning till bilen, här är 7 roliga och intressanta bilfakta som du förmodligen inte vet om. Vi slår vad om att dessa slumpmässiga fakta säkerligen kommer att imponera på alla dina bilälskande vänner!

Det finns för närvarande över 1 miljard fordon runt om i världen

Det uppskattas att över 1 miljard personbilar färdas på världens gator och vägar idag. Av detta såldes över 6 miljoner elfordon (EV) över hela världen 2021, enligt en forskning gjord på den globala elfordonsmarknaden.

De flesta bilhorn är i tonen F

Visste du att bilhorn avger en specifik tonhöjd som vanligtvis finns i musiknoten till F? I början av 1960- och 1970-talen kalibrerades bilhorn till ljudet av C. Men biltillverkarna bestämde sig för att höja den till en högre tonhöjd så att trafikanter kunde höra tutandet även genom stängda fönster. Säkerheten har utan tvekan alltid varit en prioritet vid körning.

Den första elbilen skapades 1832

Det första eldrivna fordonet skapades av Robert Anderson 1832. Sedan på 1990-talet började General Motors masstillverka dem. Idag väljer förare gradvis att köpa en elbil för att minska sitt koldioxidavtryck och påverka miljön.

Farthållarens uppfinnare var blind

1945 skapade bilingenjören Ralph Teetor den teknik vi nu känner som Cruise Control – en av de första uppfinningarna mot autonoma fordon. Det fantastiska är att han åstadkom detta utan att kunna se!

Varje bil har cirka 30 000 delar

Det är nästan omöjligt för en bilägare att känna till varje del av bilen ner till muttrar och bultar, såvida du inte är en superbilentusiast eller en professionell mekaniker. Du kanske känner till de vanligaste bildelarna som motor, batteri, strålkastare, växellåda och bromsbelägg. Men det finns hundratals delar som du kanske inte ens är medveten om, som kombinationsventilen, fördelaren, distansringen, bränsleinsprutaren och mer.

6. Visste du att 80 % av en genomsnittlig bil är återvinningsbar?

Goda nyheter är att de flesta av dessa bildelar kan återvinnas. Tro det eller ej, bilar är den mest återvunna konsumentprodukten i världen idag med cirka 80 % av fordonet (i vikt) återvunnet. Detta inkluderar metallbitar, smuts, glas, tyg, papper, trä, gummi och plast.

Den största bilsamlingen i världen består av mer än 7 000 bilar

Den 29:e sultanen av Brunei har den största privatbilssamlingen med över 7 000 bilar av alla olika märken och modeller. Hans samling uppskattas vara värd över 5 miljarder USD och omfattar olika bilar från Ferrari, McLaren, Bugatti, Rolls-Royce, Bentley och BMW.

Smart installera en egen laddbox hemma

18 May 2023

En laddbox kan vara bra att ha om du äger ett eller flera elfordon. Den är för att du ska kunna ladda upp din elbil eller din laddhybrid med. Det är inte ett måste att ha en egen laddbox hemma, men det är bra eftersom att med en sådan så blir laddningen både snabbare, smidigare och säkrare. Laddar man bilen i ett vanligt vägguttag regelbundet finns det risk för överhettning och i värsta fall brand.

Var köper man en laddbox?

Det finns många företag som både säljer och installerar laddboxar. Det kan vara smart att satsa på en laddbox med installation via en elektriker. Då kan du dessutom utnyttja laddstödet, som gör att du kan dra av 50 % av kostnaden i deklarationen. Installationen måste utföras av en behörig elektriker och är inget du får göra själv.

Passar det alla hus?

Om du har en modern elanläggning och en jordfelsbrytare så är det fullt möjligt att kaffa en laddbox.  Det kan ibland vara nödvändigt att skaffa en huvudsäkring med högre ampere som klarar större effekt. Det bästa är att rådgöra med den som installerar laddboxen åt dig. 

Vad är skillnaden mellan typ-1- och typ-2-uttag?

Förr var det så att på laddkabeln som sätts mellan laddboxen och bilen hade ett  typ 1-uttag, men den nuvarande EU-standarden kallas för typ 2. Det finns idag adaptrar att köpa om du har en äldre elbil.

Ska du sälja din bil?

17 Jan 2023

Ska du sälja din bil? Idag finns det ju ganska många sätt att göra det på. Vi ska gå igenom ett par olika sätt du kan göra, så kan du själv sedan välja det sätt som passar dig.

Sälj till någon du känner

Fördelar: Snabbt och enkelt, kom närmare deb summadu vill ha, du vet att din bil är i goda händer.

Nackdelar: Att sälja till någon som står dig särskilt nära kan bli komplicerat om de vill ha en speciell uppgörelse eller om något felar med bilen.

Att sälja din bil till någon inom ditt nätverk kan vara det snabbaste, enklaste och överlag bästa sättet att göra det.

Till att börja med är det bekvämt. Allt du behöver göra är att skapa några inlägg på sociala medier och tagga dina vänner som kanske känner någon som är intresserad av att köpa.

Det kan också vara lukrativt. Du är mycket mer sannolikt att få numret du ber om från en familjevän än från en totalt främling som kommer att pruta ner dig så lågt som möjligt. Dock kan det vara så att de vill ha bättre pris, eller dela upp betalningen samt att det kan bli dumt om det är fel på bilen.

Sälj på Blocket

Fördelar: Enkelt att lägga upp annons, enkelt att sälja.

Nackdelar: Många mail/samtal men inget köp, prutning kan ske, svårt veta värdet

Blocket är vanligaste sättet att sälja, men det har både fördelar och nackdelar. Det kan vara svårt för dig att sätta rätt summa samt att du kan råka ut för oseriösa köpare.

Sälj via nätet

Du kan sälja bil via nätet via SäljaBilen.nu. De värderar din bil på nätet samt att de kan ta emot bilar som även har fel. Du får betalt direkt och det går snabbt och smidigt. 

Är det dags att ta körkort?

4 Jul 2022

Ett körkort är bra att ha, för det ger dig en ganska stor frihet. Du kanske precis är 18 och vill fixa körkortet, eller så är du äldre som inte kommit dig för att ta det, förrän nu? Det spelar ingen roll. Det finns idag lite olika sätt att gå, för att ta körkortet. Den allra vanligaste vägen är att skriva in dig på en trafikskola. Det finns en bra trafikskola i Järfälla om det är där du bor. Om du går via en trafikskola, så ordnar de med alla de obligatoriska delarna samt att du via dem kan övningsköra samt läsa teori.

Ett annat sätt att ta körkortet på, det är att övningsköra privat. Det med en handledare. Men då måste du först gå en kurs tillsammans med denna handledare. Sedan se till att du bokar in en teorikurs och även de andra delarna.

En intensivkurs är ett ytterligare alternativl, som passar bra om du redan har lite körvana.

Vägen till körkortet

Oavsett om du väljer att gå på en trafiskola i Järfälla, kör privat eller går en intensivkurs, så måste du ha ett körkortstillstånd. Det för att ha lov till att övningsköra. Det finns även två obligatoriska delar, som alla måste genomgå. Det är riskettan och risktvåan som de kallas.

För att klara av att ta ditt körkort är det bra att öva på din körning mycket samt plugga in teorin. Det så att du klarar av de två proven som är före du får ditt körkort.

Testa vara kartläsare

15 Jun 2022

Det är inte bara att köra rally man kan göra, utan man kan även vara den som sitter jämte och är kartläsare. Det är alltid en förare och en kartläsare i bilen. Det är en viktig uppgift som kartläsaren har. Den personen är nämligen den som ska ha full koll på banan. Kartläsare eller co-driver, är den person som ger föraren instruktioner om hur föraren ska köra. Kartläsaren är även andreförare eftersom att personen i fråga har rätt att köra ekipaget om föraren tvingas bryta. 

När det är tävling så har föraren och kartläsaren ett kommunikationssystem inbyggt i sina hjälmar. Kartläsaren berättar hela tiden vad han eller hon har för noteringar som gjorts för banan. Det görs en besiktning av banan innan just för att ha koll på hur banan går, vad det är för kurvor med mera. Då kartläsaren kan berätta detta under färd så kan föraren få en aning om hur sträckan går och kan på så sätt köra sträckan så snabbt som möjligt.

Alla kan bli kartläsare. Det spelar ingen roll om du idag jobbar med flyttstädningar i Linköping (läs mer på jourstadsverige.se om du vill ha hjälp med flyttstädning) eller om du är mekaniker. Så länge du har intresse för sporten, bra uppmärksamhet och inte är rädd för höga farter kan du passa bra som co-driver. 

Nya regler för högre säkerhet

Förr fick man inte besikta banan utan då fick kartläsaren istället en karta som användes för anteckningar. Bansträckningen hölls då hemlig fram till tävlingsdagen då kartorna delades ut. Man kunde också få en bok med noter, som var anvisningar i hur man skulle köra. Men så är det sällan längre på grund av säkerhet. Nu finns det allt som oftast både möjlighet att besiktiga de olika specialsträckorna och skyltar som visar föraren hur vägen går samt varningar vid olika typer av hinder. 

Vad är rosenrot bra för?

17 May 2022

Rosenrot, Rhodiola rosea tillhör släktet fetbladsväxter (Crassulacea). Det är den ni ser på bilden ovan. Sedan finns det även tillskott, som tillverkas av denna växt. Rosenrotextrakt anses ha adaptogena egenskaper, alltså att den anpassar sig till att hjälpa till mot stress eller mot trötthet. Om du är nyfiken på att hitta olika kosttillskott och läsa mer om dem, så kan du göra det på FitnessFrank

Vilken effekt har rosenrot?

Rosenrot kan användas under längre period utan uppehåll med samma verkan. Det har gjorts studier med detta tillskott för att se hur det påverkar prestationen vid fysisk ansträngning. Det har bland annat visat att de som använt sig av det då de tränat, de har fått en en förbättrad fysisk anpassningsförmåga utefter ansträningsnivån samt en minskad muskelslitning vid hård träning. 

En bra sak med rosenrot är att den verkar snabbt. Man kan redan efter 45 minuter då man taigt det känna av dess verkan. Den kan vara bra för att få en bättre mental skärpa eller för att kunna sova gott om natten och vakna utvilad.

Hitta rätt tillskott med rosenrot

Då det idag finns ganska många varianter av detta tillskott så är det bra att jämföra dem, så att du får den som passar dig. Det är bra att kolla på dess innehåll så att det är tillräckligt med de verksamma ämnena rosaviner. Du kan med fördel som sagt jämföra olika tillskott av rosenrot via FitnessFrank. 

Utrustning i bilsport

9 May 2022

Säkerhet är extremt viktigt när det handlar om bilsport. Förare och kartläsare måste alltid utrustning som är godkända av FIA (Fédération Internationale de l’Automobile). 

När det gäller rally, rallycross och touringbil sitter förarna/kartläsarna i en bil med säkerhetsbur, vilket betyder att tjocka balkar är installerade för att skydda dem vid avåkning och kollision.

När det gäller kläder så ska dessa vara brandsäkra kläder som är godkända av FIA för respektive gren (Rally, racing, rallycross). Dessa är; underställ, overall, luva, handskar och skor.

En hjälm ska alltid bäras samt att det är även viktigt att både förare och kartläsare är utrustade med ett skyddssystem som heter FHR. Detta system ser till att nacken och huvudet är stabilt vid avåkning eller kollision.

Rally med elbil?

18 Mar 2022

I januari i år körde rally-VM igång och det med den klassiska tävlingen i Monte Carlo. Det finns flera nya förare med och kämpar om att bli den bäste och en av dem är den svensk-norske föraren Oliver Solberg som blir den förste svensk på 20 år som kör en fabriksbil i sin Hyundai.

Men den häftigaste nyheten för i år är nog ändå att bilarna har elhybridteknik! Det är inga rena elbilar, som de du hittar i stan tillsammans med laddstation i BRF, utan en mix av klassiska motorer med möjlighet att växla över till eldrift. 

Bilarna kan köra upp till 2 mil på el och det med en elmotor som är på 100kW. Eller 136 hästkrafter om man översätter till motorspråk. Batteriet kan laddas under körning eller med hjälp av en laddare. Det unika är att alla bilar kör med samma system. 

Mest nytta av hybridsystemet får de i starten med elmotorn, och även när de accelererar ut ur långsamma kurvor. Däremot kommer vi inte få se hela sträckor körda på enbart el. Elmotorn kommer mest att köras på transportsträckorna. 

Kalender Rally 2022

  • Monte Carlo: 20–23 januari
  • Sverige: 24–27 februari
  • Kroatien: 21–24 april
  • Portugal: 19–22 maj
  • Italien: 2–5 juni
  • Kenya: 23–26 juni
  • Estland: 14–17 juli
  • Finland: 4–7 augusti
  • Sydamerika: 18–21 augusti
  • Nya Zeeland: 29 sept–2 okt
  • Spanien: 20–23 oktober
  • Japan: 10–13 november

Vi får hoppas att världsläget inte ställer till problem för rally-VM!

Börja köra rally

15 Dec 2019

Rally är en av dom roligaste bilsporterna som finns. Det då rally bjuder på såväl avancerad bilkörning som äventyr.

Här får du lite tips på hur du ska göra för att bli en rallyförare och en del val att tänka på. 

Ta en rallylicens

För att få tävla i rally behöver du en rallylicens. Det är vare så svårt eller dyrt att göra. Det du måste göra är att gå en kurs som är på 4 till 8 btimmar. Det kostar inte så mycket, priset är svårt att sätta ut, då det kan variera, men runt en femhundring. Du behöver även en kurs i första hjälpen.

Skaffa en rallybil

Utan tvekan är det att köpa bilen som är det det roligaste steget på vägen mot rallyförare, det finns många olika varianter av rallybilar att välja mellan.

Personlig utrustning

För att undvika personliga skador vid avåkning så är buren i bilen viktig. Men sedan är det även viktigt att ha en egen personlig utrustning. Dit räknas detta:

  • Stol (tävlingsstol i stålrör, glas eller kolfiber)
  • Bälte (4 eller 6 punkts bälten)
  • Overall (overall i flamsäkert material godkända av bilsportförbundet)
  • Skor
  • Handskar
  • Hjälm (hjälm för bilsport med tillbehör som förhindrar nackskador)
  • Ev. underkläder (flamsäkra underkläder krävs i enstaka bilklasser)

Novemberkåsan - enduro

25 Nov 2019

Enduro är en annan trevlig motorsport. Novemberkåsan är en årlig motorcykeltävling som körs i Sverige. Den körs på olika orter och är en av Sveriges äldsta och mest kända motorcykeltävlingar. I år körs den 30 november till 1 december. Tävlingen, som körs som enduro typ 1, är på en sträcka på runt 10 mil som körs ett varv på dagen och två varv på natten på skogsstigar och i terräng totalt omkring 30 mil.

Kan gå vilt till i rally

16 Nov 2019

Rally är en kul sport och den är fartfylld. Dock kan det gå rejält vilt till! Det ser man om man söker på rally på Youtube. Det är en hel del avåkningar och krascher som sker. Oftast så går det bra, ingen skadas, men det händer ju det med. 

Svenska Rallyt

6 Sep 2019

Svenska rallyt eller Rally Sweden som det har hetat sedan 2010 är Sveriges största årligen återkommande rally-tävling. Denna tävling ingår i Rally-VM (WRC). När detta lopp körs så görs det på en blandning av breda och smala, snabba skogsvägar i Värmland och Hedmark i Norge. 

Svenska rallyt kördes första gången 1950 som Midnattssolsrallyt och då som sommartävling. Sedan 1965 så har det körts under vintern och är nu en vintertävling. 

 

 

Tvätta bilen på ett bra sätt

8 Apr 2019

Jag gillar att greja med min bil, i den mån jag kan. Jag är väl inte världsbäst på att meka, men jag kan göra vissa saker själv. Jag vet hur man använder vissa bilvårdsprodukter, samt att jag är grymt bra på att tvätta min bil! Men det verkar som om inte alla har bra koll på detta, hur man tvättar bilen själv, på ett bra sätt. Därför delar jag idag med mig av lite tips och råd kring detta idag.

Rengör din bil 

Det man ska börja med är avfettning. Det är grundarbetet och fuskar man med detta så kan det göra att bilen inte blir ren eller att man får repor. Man bör även rengöra fälgarna, då de tar extra mycket stryk under vintern. Sedan ska man spola bilen. Bäst är att använda högtryckstvätt eftersom alla vassa partiklar ska spolas bort. 

Vid spolningen är det bra att börja nedtill av bilen och sedan jobba sig systematiskt uppåt i svepande sidogående rörelser.

Nu kan man schamponera bilen med en svamp, för att få den helt ren. Börja på den övre delen av bilen och arbeta över hela ytan i cirkelrörelser. Sen skölja av allt igen.

Nu kan du torka bilen. Bra att först göra en grovtorkning med en mjuk och ren gummiskrapa för att sen gå på med trasa.

Avsluta det hela med att vaxa bilen. 

Sen är det så klart även bra att se till att städa i bilen med, så att den blir ren och fin. 

© 2024 Rallymixing.se. Alla rättigheter förbehållna.